do 29 dec - 2022 donderdag 29 december 2022

À Plein Temps

Nooit is er tijd genoeg voor Julie, werkende moeder van twee kinderen in de Parijse banlieu, en als een staking uitbreekt wordt alles chaos. Éric Gravels tweede film À plein temps (Fulltime) is een enerverend realistisch portret van de hoogspanning waaronder de laagbetaalden moeten werken.

 

Negen dagen lang volgen we het hectische leven van Julie, voormalig marketingresearcher, die een fulltime baan als hoofd van de schoonmakers in een chique Parijs hotel moet combineren met de zorg voor twee kinderen. Wanneer een staking het openbaar vervoer platlegt, moet Julie alles op alles zetten om naar haar werk te komen, een bijna onmogelijke opgave.

À plein temps (Fulltime) wordt gedragen door het energieke acteerwerk van hoofdrolspeler Laure Calamy, die als een wervelwind voorbijtrekt, op de huid gevolgd door de camera en begeleid door een hectische electrosoundtrack (van Irène Drésel).

Hoogspanning

Regisseur Éric Gravel schildert Julie als gescheiden vrouw, moeder en werknemer in het luxehotelwezen, waar het personeel geruisloos de troep opruimt van de rijken en ieder moment kan worden ontslagen. Julie leeft, zoals talloze Parijzenaren, een bestaan onder hoogspanning, maar blijft opgewekt en slaat zich door alle problemen heen. Rust vindt ze alleen in haar woning in haar dorp, onder de rook van de metropool.

De film maakte indruk en won prijzen in de Orrizonti-sectie van het Filmfestival van Venetië in 2021 maar vond geen distributeur in Nederland. Hij krijgt nu alsnog een roulement op initiatief van Filmhuis de Spiegel uit Heerlen. Terecht!

Recensies

“Een overdonderende film over de precaire situatie van vrouwen die moeten redderen, rennen en razen om de eindjes aan elkaar te knopen.” NRC ★★★★

Alle films