do 1 nov - 2018 donderdag 1 november 2018

’t Hoogt vertrekt uit binnenstad

Tot en met 30 december van dit jaar kun je nog naar Filmtheater ’t Hoogt op zijn huidige locatie. In 2019 gaat ’t Hoogt films vertonen op verschillende locaties in Utrecht onder de noemer ’t Hoogt on Tour, ter overbrugging van de verhuizing naar het Werkspoorkwartier.

Afscheid van de Slachtstraat

Filmtheater ’t Hoogt moet weg op de huidige locatie. De eigenaar gaat de panden aan het Hoogt verbouwen tot appartementen en de ‘nieuwbouw’ aan de Slachtstraat wordt verkocht. Zondag 30 december is de laatste dag dat de deuren opengaan voor filmvertoningen. In de laatste weken van december biedt Filmtheater ‘t Hoogt een speciaal programma aan waarin vaste bezoekers en samenwerkingspartners filmparels uit de rijke historie van ’t Hoogt presenteren en iedereen afscheid kan nemen van het pand. Op zaterdagavond 29 december vindt een afscheidsfeest plaats, iedereen die ’t Hoogt een warm hart toedraagt is welkom.

Filmtheater ’t Hoogt on Tour

Rianne Brouwers, directeur: “46 jaar lang heeft ’t Hoogt Utrecht dagelijks de meest bijzondere en vernieuwende films vertoond. Omdat wij pas in 2020 In het Werkspoorkwartier terecht kunnen, gaan wij komend jaar op diverse locaties specials programmeren. Een vaste zaal waar we onze dagelijkse programmering van premièrefilms volgend jaar voort kunnen zetten, hebben wij helaas niet kunnen vinden. Wel zullen we in 2019 al events gaan organiseren in het Werkspoorkwartier en op andere plekken in stad en regio.” Onder de noemer ’t Hoogt on Tour gaat het filmtheater de wijken in. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert het theater unieke films, documentaires en klassiekers. Naast de maandelijkse filmvertoningen bij de Metaal Kathedraal worden er vanaf vrijdag 7 december in samenwerking met ZIMIHC theater Stefanus ook in Overvecht films vertoond. Binnenkort komen daar andere locaties bij, zoals een tijdelijke locatie in het Werkspoorkwartier.

Stijgende bezoekcijfers

In 2017 had het theater al een forse groei laten zien van naar 59.000 naar ruim 69.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook dit jaar verwacht ’t Hoogt weer mooie cijfers aan het einde van het jaar. De maand oktober was zelfs de maand met de meeste bezoekers ooit voor het oudste filmtheater van Nederland. Ook het bereik van leerlingen is fors gegroeid. In 2017 waren er 2.686 educatie-bezoeken, de verwachting is dat dit jaar het aantal deelnemers de 5.000 ruimschoots zal overstijgen. De prognose is dat de groei in 2019 verder door zal zetten. Dat komt onder meer omdat film en beeldcultuur steeds meer onderdeel uitmaken van de maatschappij. Scholen spelen daarop in door filmeducatie op te nemen in hun curriculum.

Werkspoorkwartier

Filmtheater ’t Hoogt is met diverse partijen in gesprek om in 2020 in het Werkspoorkwartier een culturele hotspot te creëren waar bewegend beeld en audiovisuele technologie centraal staan. De ambitie is om op deze dynamische plek het oude filmhuis om te bouwen tot een nieuw, bruisend podium voor beeldcultuur, passend bij het huidige tijdsgewricht waarin beeld een grotere rol speelt dan ooit tevoren. Beginnende en gevestigde makers krijgen een podium om hun werk te laten zien aan een breed publiek en kinderen en jongeren leren digitale media zoals film gebruiken om hun verhaal te vertellen en verhalen van anderen beter leren begrijpen.

Beeld: Daan Bramer