ma 6 dec - 2021 maandag 6 december 2021

De 12 meest verrassende feiten over regisseur Béla Tarr  

Wegens de huidige maatregelen zal dit programma niet doorgaan deze kerstvakantie. Kaartkopers ontvangen hierover bericht.

De naam Béla Tarr doet misschien niet meteen een belletje rinkelen maar Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als de meest invloedrijke regisseur van de afgelopen dertig jaar. 

Om te zorgen dat jij straks kunt strooien met intelligente opmerkingen presenteren wij je maar liefst 12 feiten over Béla Tarr. 

1. Béla Tarr is de meester van het betoverende lange shot, de meester van de prachtig in beeld gebrachte, zwaarmoedige films over de menselijke toestand. Juist in een tijd van hypersnelle beelden zorgen de trage en hypnotiserende beelden van Tarr voor de ultieme slow watching ervaring. 

2. Tarr werd in 1955 in het Hongaarse Pécs geboren, toen nog onderdeel van de Sovjet-Unie. 

3. Zijn doorbraak kwam in 1988 met de film Damnation, die gaat over een depressieve man die verliefd wordt op een barzangeres. 

4. Tarr breidde zijn roem en aanzien uit met zijn ruim zeven uur (!) durende film Sátántangó (1994), een apocalyptische film die zich afspeelt in een Hongaars boerendorp en de boekverfilming Werckmeister Harmóniák (2000), een allegorie over het Oost-Europa van na de Tweede Wereldoorlog.

5. De films van Béla Tarr zijn op te vatten als commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens naar boven te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet. 

6. Het zijn grootse, aardse films, waarin de mens in de uitzichtloosheid van zijn bestaan wordt geportretteerd. 

7. Toch is er soms een glimp van verlossing, als de drank vloeit, een orkestje speelt en de barbezoekers zich verliezen in een dronken dans. 

8. Het filosofische drama Turin Horse uit 2011 is Tarrs laatste werk. Hierna maakte hij bekend geen films meer te zullen maken. 

9. Maar hij zat niet stil. In 2013 richtte hij in Sarajevo de prestigieuze filmopleiding film.factory op. Filmlegendes als Gus van Sant, Tilda Swinton en Jim Jarmusch gaven hier les.  

10. In 2018 vertoonde Filmtheater ’t Hoogt Regaind Memory. Stijn Bouwma verzorgde het nagesprek en schreef een interessant artikel over studeren aan Bela Tarrs Film Factory. 

11. Hij wil een stem geven aan het grote aantal migranten dat de afgelopen twee jaar in Europa is gestrand. Tarr heeft in zijn films altijd de keerzijde van de vooruitgang laten zien en het is daarom niet verwonderlijk dat hij zich geroepen voelt een statement te maken dat gericht is tegen de onmenselijke behandeling van de duizenden migranten die proberen hun leven een waarde te geven die hen – in Europa – niet gegund wordt. 

12. Voor het geval je het nog niet wist: Hoogt on Tour presenteert in december 2021 en januari 2022 het Béla Tarr | Retrospectief met een lezing, een inleiding en maar liefst vier films. Klik hier voor een overzicht en koop je tickets. 

Dit overzicht is gebaseerd op een publicatie van EYE EXPOSED