di 15 sep - 2020 dinsdag 15 september 2020

White Riot

White Riot, de eerste lange documentaire van Rubika Shah. Shah schetst de opkomst van de anti-racisme beweging en het socioculturele klimaat van de late jaren zeventig. De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Bijzonder inspirerend én verbijsterend hoe actueel de film is.

Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, Rock Against Racism (RAR, 1976), groeit uit tot een grote nationale anti-racisme beweging. Grote demonstraties en concerten tegen de klassenmaatschappij gaan hand in hand. De beweging start vanuit de punkmuziek, de reggae haakt aan, waardoor er ook cross overs in de muziek ontstaan, zoals Ska en New Wave.  De oprichters van RAR en muzikanten van toen komen aan het woord en archiefbeelden illustreren de herinneringen. Een feest der herkenning. Ook al krijg je energie van de film, het feit dat er opnieuw veel op grote schaal gedemonstreerd wordt, denk aan Black Lives Matters en de vredesdemonstraties zoals in Berlijn, geeft aan dat er nog veel te doen is.

White Riot // Rubika Shah //  Verenigd Koninkrijk // 2019 // documentaire // 80 minuten // Engels gesproken // Nederlands ondertiteld

Tickets

Regulier  €10
Student/U-pas/CJP/Cultuurkaart €8
Cineville €0

Over Hoogt in Bieb Neude

Vanaf augustus 2020 heeft Hoogt on Tour een vaste locatie om zijn bijzondere films te vertonen. In de filmzaal op de tweede verdieping van Bibliotheek Neude programmeert Hoogt on Tour zes dagen per week – van dinsdag t/m zondag – premièrefilms onder de naam Hoogt in Bieb Neude, Neude 11, 3512 AE Utrecht.

Alle films