vr 24 jun - 2022 vrijdag 24 juni 2022

Turn Your Body to the Sun

Aliona van der Horst dook in haar vorige film (Liefde is Aardappelen) in het Russische verleden via haar eigen familiegeschiedenis. In Turn Your Body to the Sun vertelt ze aan de hand van indrukwekkende kleurbeelden uit de Tweede Wereldoorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en fotos het relaas van de vader van Sana Valiulina.

 

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk. Regisseur Aliona van der Horst gebruikt in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Sana en Dinar Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning.  
 
Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden? Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis. 

Over Hoogt in Bieb Neude
Wist je dat we maar liefst zes dagen per week films vertonen in de Bibliotheek Neude? Van dinsdag tot en met zondag kun je bij ons terecht voor een uitgebreid aanbod aan ijzersterke films. Je vindt ons op de tweede verdieping in de bibliotheek!

Of bekijk het volledige online aanbod van Hoogt on Tour en kijk thuis op de bank, of vanuit je bed, of op de camping.

Alle films