ma 4 okt - 2021 maandag 4 oktober 2021

The Quest for Tonewood

The Quest for Tonewood is een avontuurlijke zoektocht in de wereld van de klassieke muziek. Met violist Janine Jansen.

 

In de bossen van de Balkan zou je esdoorns kunnen vinden die hun gewicht in goud waard zijn. Van dit magische hout zou je een muziekinstrument van onschatbare waarde kunnen maken: een viool zo prestigieus als een originele Stradivarius.

Vioolbouwer Gaspar Borchardt heeft deze missie sinds hij als twintiger door Bosnië fietste en toen de meest perfecte boom vond die hij ooit gezien had. Hij kon het hout destijds niet meenemen, maar is vastbesloten het weer te vinden en er een viool van te maken voor de wereldberoemde violist Janine Jansen.

Gaat het Gaspar lukken die ultieme viool te maken? The Quest for Tonewood is een avontuurlijke zoektocht in de wereld van de klassieke muziek.

Over Janine Jansen
“The only way to build an extraordinary instrument is to build it specifically for an extraordinary violinist.” De buitengewone violist uit dit filmcitaat is Janine Jansen. De Nederlandse violiste maakte in 1997 haar debuut in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Vijf jaar later brak ze internationaal door met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Asjkenazi. In 2018 ontving ze de Johannes Vermeer Prijs. Dit najaar luidt ze in Het Concertgebouw samen met Amsterdam Sinfonietta de herfst in met de Vier Jaargetijden van Vivaldi.

“De sympathieke vioolbouwer houdt de aandacht vast. Vooral zijn diepe respect voor de eeuwenoude esdoorn – als hij er eenmaal oog in oog mee staat – maakt indruk. Hij klopt, voelt en proeft dat het een lieve lust is” – NRC

“Muzikaal sprookje, waarin Borchardts liefde voor hout en klank fraai doorklinkt” – Volkskrant

“De filmische documentaire portretteert een ongelooflijk verhaal in prachtige beelden, begeleid door muziek van de Nederlandse violist Janine Jansen, voor wie Borchardt een viool uit het mythische klankhout wil maken.” – Parool

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Bij elke filmvoorstelling is, naast een geldig filmticket, het tonen van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs verplicht. Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Deze film bekijk je ook Op Afstand.

Voor degenen die graag nog op afstand naar de film willen hebben wij speciale Op Afstand vertoningen. Bij deze vertoningen wordt tussen elk gezelschap twee stoelen vrijgelaten. Het aanbod bekijk je via de selectie ‘Op Afstand’ via hoogt.nl/films.

Liever thuis kijken?
Dat kan! The Quest for Tonewood bekijk je ook op onze Picl pagina!

Alle films