ma 6 feb - 2023 maandag 6 februari 2023

The Proof of the Pudding

Architect Herman Hertzberger (90) is wereldberoemd om zijn visie op architectuur, waarbij een van de kenmerken is dat mensen elkaar ontmoeten. In Utrecht ontwierp hij Muziekcentrum Vredenburg. Documentairemakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen volgen hem in zijn zoektocht om de essentie van zijn meest iconische gebouw Centraal Beheer in Apeldoorn te kunnen behouden voor de toekomst.

De gelauwerde architect Herman Hertzberger is op 90-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, Centraal Beheer in Apeldoorn uit 1972, wordt getransformeerd van verlaten kantoorgebouw tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen, werken en recreëren. Hertzberger noemt deze transformatie ‘the proof of the pudding’, omdat zijn structuralistische idealen uit de jaren 60 en 70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie? Wat prevaleert? Winstgevende vierkante meters of ruimte voor mensen?

In dit filmportret leren we Hertzberger kennen als een gedreven, humoristische en bescheiden man wiens visie op wat architectuur betekent voor mens en samenleving nog altijd actueel is.

Herman Hertzberger: ‘Het is van meet af aan het idee geweest dat die ruimte-eenheden geschikt zouden zijn voor een andere invulling. Dat is de gedachte van het Structuralisme, dat je iets maakt wat zich leent om op verschillende manieren gebruikt te worden.’

Alle films