di 28 nov - 2023 dinsdag 28 november 2023

Smoke Sauna Sisterhood

Omgeven door natuur, water en naakte lichamen deelt een groep Estse vrouwen hun meest kwetsbare verhalen met elkaar. Smoke Sauna Sisterhood dompelt je onder in een intieme en bijzondere traditionele rooksauna-reiniging.

De rooksauna reiniging is al ruim 800 jaar een belangrijke traditie binnen de Estlandse gemeenschap. Vrouwen wassen hier traditiegetrouw niet alleen hun lichaam, maar ook hun ziel. Regisseur Anna Hints komt zelf uit deze cultuur en zag op jonge leeftijd hoe haar oma, moeder en tantes hier al hun opgekropte emoties letterlijk en figuurlijk ‘uitzweetten’. Hints voelde dat dit een veilige plek was voor vrouwen om zichzelf te kunnen zijn. Dit belangrijke ritueel besloot zij daarom met de wereld te delen.

Om het vertrouwen van de vrouwen te winnen nam Hints zelf ook deel aan het ritueel. Deze bedachtzame actie blijkt een meesterzet te zijn geweest, want de meest aangrijpende verhalen worden in alle openheid gedeeld. Taboes over miskramen, verkrachting, schoonheidsidealen en seksualiteit. Het komt allemaal aan bod.

Maar er is ook ruimte voor luchtigheid. De vrouwen giechelen als jonge pubers wanneer het over gênante benamingen van hun geslachtsdelen gaat. En zo nu en dan wisselen de zware gesprekken zich af met zang en dans op Estse accordeonmuziek. In en om de houten sauna mengen tranen van vreugde en verdriet zich met druppels heet water die via zweet weer oplossen in de lucht. De symboliek van deze reiniging spat hierdoor bijna letterlijk van het scherm af.

Smoke Sauna Sisterhood biedt troost in herkenning en prikkelt de nieuwsgierigheid voor de onzichtbare verhalen die achter de lichamen van de vrouwen schuilgaan. Hints schetst een realistisch beeld van een traditionele Estse saunareiniging. Wij vinden het daarom volkomen terecht dat zij de prijs voor beste regisseur bij het Sundance Film Festival in ontvangst heeft mogen nemen.

Alle films