do 28 jul - 2022 donderdag 28 juli 2022

Previously Unreleased | Forest – I see you everywhere

Ze waren wel te zien op de grote filmfestivals in binnen- en buitenland, maar nog niet bij Hoogt on Tour. Ten onrechte! Daarom zie je in juli en augustus wekelijks films die niet eerder te zien zijn geweest in filmtheaters. Forest – I See You Everywhere is alledaagse horror van Benedek Fliegauf en won de Zilveren Beer op de Berlinale 2021.

 

In zeven hypnotiserende miniaturen volgen we mensen die elk op een andere manier een crisis doormaken. Duistere, in alledaagse horror gedoopte verhalen. In het begin lijken de episodes nog onschuldig, maar het claustrofobische psychodrama wordt steeds intenser.

De vertelling over schuld en boete won in Berlijn de Zilveren Beer (Best Supporting Performance). Een grootvader zwijgt – leeft hij nog? Een man praat tegen een kledingkast – waarom doet hij dat? Spookachtige figuren sluipen de levens en gesprekken van stellen en gezinnen binnen. Zij zijn de verlorenen, de onderdrukten en de vermisten. Een charlatan jaagt ondertussen naïeve zieke mensen de dood in. Het is moeilijk te zeggen wie hier het slachtoffer is en wie de schuldige.

Benedek Fliegauf zet na zijn speelfilmdebuut Forest uit 2003 zijn antropologische verkenning in microrealistische stijl op intense wijze voort. Amateurs werkten samen met professionals in deze no-budgetfilm waarvoor hij inspiratie haalde uit het werk van John Cassavetes, Raymond Carver en Péter Nádas. In beklemmende close-ups, koortsachtige dialogen en anarchistische stijl fileert hij de menselijke relaties.

Benedek Fliegauf (1974) is een Hongaarse schrijver, regisseur, productieontwerper en geluidsontwerper, en werd aanvankelijk opgeleid als toneelontwerper. In 2003 werd zijn speelfilmdebuut Forest vertoond in het Forum op het Filmfestival Berlijn waar hij de Wolfgang Staudte Award won. Zijn tweede film, Dealer, won daar de publieksprijs. Milky Way won de Gouden Luipaard op het filmfestival van Locarno. In 2012 ontving Just the Wind de Jury Grand Prix in de Berlinale Competitie. Na Lily Lane (2016) keert hij nu terug met Forest: I See You Everywhere.

Alle films