vr 14 feb - 2020 vrijdag 14 februari 2020

CineMuziek – De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Een documentaire over de Matthaüs Passion op de woensdag voor Pasen bij CineMuziek! In De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw zien we de onstuitbare bevlogenheid waarmee de 78-jarige pianist, componist en dirigent opgaat in het instuderen en uitvoeren van de Matthäus Passion.

Over de film

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot  Oestvolskaya.  Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion  zou moeten  bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij.

Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bach’s monumentale werk.

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw // Cherry Duyns// Nederland // 2016 // Documentaire // 75 minuten // Nederlands gesproken // Geen ondertitels

Bestel tickets

Tickets

Regulier €10,-
Student €9,-
U-pas, CJP/Cultuurkaart €8,-
Cineville €0,-

Over De Parel van Zuilen

De Parel van Zuilen is een landhuis gelegen aan de rivier De Vecht, ook bekend als het voormalig gemeentehuis van Zuilen of Landgoed Daelwijck. Restaurant, trouwlocatie, muziekpodium voor de Parelsessies en nu ook een tijdelijke dependance van Filmtheater ’t Hoogt. In de Zuilense volksmond wordt De Parel van Zuilen ook wel ‘Het Paradiso aan de Vecht’ genoemd.

Over Hoogt on Tour

Na het vertrek van Filmtheater ’t Hoogt uit de Utrechtse binnenstad vertoont Hoogt on Tour films op diverse locaties in de stad. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert Hoogt on Tour unieke films, documentaires en klassiekers. De films zijn te zien bij onder andere Molen de Ster in Lombok, De Nijverheid in het Werkspoorkwartier en de Parel van Zuilen. Hoogt on Tour heeft vanaf april 2020 een vaste plek in de filmzaal op de tweede verdieping van Bibliotheek Neude. Van dinsdag t/m zondag zijn hier onder de naam Hoogt Bieb Neude bijzondere, belangrijke kwaliteitsfilms te zien.

Locatie

De Parel van Zuilen
Burgemeester Norbruislaan 17
3555 ED Utrecht
Alle films