do 2 dec - 2021 donderdag 2 december 2021

Machinerie Modus Operandi Sessie – Samen sterker – partners die passen

Selectie: Machinerie

Beeldmakers uit verschillende disciplines delen verhalen uit hun werkpraktijk tijdens de Modus Operandi Sessies van de Machinerie Talenthub.

In deze sessie duiken we in de do’s en don’ts van samenwerken met partners. Hoe bepalen makers met wie zij willen samenwerken? Wat is het geheim van langdurige partnerships? En hoe verrijken bijvoorbeeld maatschappelijke en wetenschappelijke partners je blik en je werk? We organiseren deze sessies om praktijkvoorbeelden te delen met filmmakers, fotografen, kunstenaars, XR-designers, zij die dat willen worden en iedereen die geïnteresseerd is.

De moderator is Luuk Heezen. De sprekers deze avond zijn:

Nanouk Leopold

Nanouk Leopold is een Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver. Ze studeerde af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Haar debuutfilm “Îles Flottantes” werd in 2001 geselecteerd voor de IFFR Tiger Competition. In 2005 werd “Guernsey” geselecteerd voor de Quinzaine in Cannes. “Wolfsbergen” ging in première op het Forum van de Berlinale 2007 en werd in datzelfde jaar geselecteerd voor TIFF. “Brownian Movement” ging in 2010 in Toronto in première en beleefde in 2011 zijn Europese première op het Forum in Berlijn. In 2013 was “Boven is het stil” de openingsfilm van de Berlinale Panorama Special. In 2018 beleefde “Cobain” zijn wereldpremière op de Berlinale in de sectie Generation. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe speelfilm “Whitetail”.

Nanouk werd in 2016 lid van de Akademie van Kunsten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2017 regisseerde ze op uitnodiging van Ivo van Hove haar eerste toneelstuk, “From the Life of the Marionettes”, voor de prestigieuze Amsterdamse theatergroep ITA. . In 2019 regisseerde ze “The Homecoming” van Harold Pinter voor ITA. Ook maakt Nanouk samen met beeldend kunstenaar Daan Emmen video-installaties. Begin 2021 voltooiden ze een installatie voor het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Dit was onderdeel van de groepstentoonstelling “Vive le Cinéma”, samen met Lucretia Martel, Carlos Reygadas, Jia Zhang-ke en Lemohang Jeremiah Mosese ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan ​​van het EYE Filmmuseum en het 50-jarig jubileum van International Film Festival Rotterdam.

Nanouk maakte zojuist haar debuut als operaregisseur met “Der Zwerg” van Alexander Zemlinsky bij De Nationale Opera, de opening van het seizoen en de presentatie van nieuwe chef-dirigent Lorenzo Viotti. Haar theaterdebuut in Duitsland, met een stuk van Alice Birch genaamd “Anatomy of a Suicide”, voor het Berliner Ensemble, zal in oktober 2021 plaatsvinden.

Jan Banning

Jan Banning (Almelo, 1954) is een autonoom kunstenaar/fotograaf gevestigd in Utrecht. Hij is de zoon van Nederlands-Indische ouders en studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Beide feiten hebben een sterke invloed gehad op zijn werk.

Bannings werk heeft altijd een maatschappelijke focus. De sociaal-politieke omgeving staat voorop en het gaat vaak om onderwerpen die moeilijk in beeld te brengen zijn: staatsmacht, gevolgen van oorlog, (on)recht. Zijn werk is aangekocht door gerenommeerde instituten als het High Museum of Art (Atlanta, VS), Museum of Fine Arts, (Houston, VS) en het Rijksmuseum en werd gepubliceerd in onder andere Newsweek, The New Yorker en Vrij Nederland.

Op 15 januari 2022 opent Bannings meest recente tentoonstelling over de Amerikaanse gevangene Christina Boyer in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Over hetzelfde onderwerp verschijnt ook het boek Het Oordeel: De zaak Christina Boyer en is door Katinka Baehr de podcast Jan & Christina gemaakt. 


Niki Smit

Niki Smit is medeoprichter en kunstenaar bij Monobanda, waar hij de grenzen van spel en interactie verkent en verlegt. Daarnaast is hij medeoprichter van ExploreDEEP, waar hij meditatieve, ademgestuurde VR-ervaringen creëert.

Zijn werk is sterk gericht op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe spelvormen. Door het menselijk lichaam, de fysieke ruimte en de virtuele wereld op verrassende manieren met elkaar verbinden, creëert hij betekenisvolle interacties die de ruimte tussen kunst, wetenschap en onderwijs vullen.

Meer informatie over de Machinerie vind je via www.machinerie.nl

Coronamaatregelen

  • Klachten? Blijf thuis! 
  • Iemand in je huishouden klachten en koorts? Blijf thuis! 
  • Hoest en nies in je elleboog. 

Voorafgaand aan je bezoek 

  • Kaartjes kunnen alleen online gekocht worden via ons programmaoverzicht. 
  • Heb je kaartjes gekocht en ontwikkel je toch klachten waardoor je niet kunt komen? Neem het zekere voor het onzekere en blijf thuis! Stuur voor aanvang van het evenement een mailtje naar info@hoogt.nl, dan zorgen wij dat je het geld retour krijgt. 

Tijdens je bezoek 

  • Laat je ticket zien op het scherm van je telefoon of op een print. We controleren dan je naam in ons kassa systeem. 
  • Houd bij binnenkomst je ticket, coronatoegangsbewijs en legitimatiebewijs gereed; zo zorgen we voor een snelle doorloop. Tip voor wanneer je een geprinte QR-code meebrengt: zorg ervoor dat het papier geplastificeerd is. Dit voorkomt eventuele kreuken en problemen met scannen. Bij een ongeldig toegangsbewijs kunnen bezoekers hun geld terugvragen, exclusief de €2,50 transactiekosten.
  • Het gele boekje of een ander bewijs van vaccinatie geldt niet als coronatoegangsbewijs. 
  • Volg te alle tijden de aanwijzingen van onze medewerkers op. 
Alle films