; Le Sorelle Macaluso - Hoogt on Tour Le Sorelle Macaluso - Hoogt on Tour
ma 26 jul - 2021 maandag 26 juli 2021

Le Sorelle Macaluso

Een aangrijpende film over een warme zomerdag die het leven van vijf zussen voorgoed zal doen veranderen. 

 

De vijf zussen Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella – in leeftijd variërend van kleuter tot een jaar of twintig – wonen in een vervallen appartement aan de rand van Palermo dat uitkijkt over zee. Ze leven van de duiven die ze op zolder houden en verhuren voor ceremonies. Ze hebben het niet breed, maar ze redden zich en zijn gelukkig. Als ze op een warme zomerdag samen naar de populaire badplaats Mondello gaan, voltrekt zich daar een tragedie die het leven van de zussen en hun onderlinge relaties voorgoed zal veranderen.  

Le Sorelle Macaluso is een film van de Italiaanse filmregisseur en theatermaker Emma Dante. Net als haar debuutfilm Una via a Palermo (2013) speelt het zich af in haar thuisstad Palermo en baseerde zij de film op een toneelstuk dat zij zelf schreef. Twaalf actrices van verschillende leeftijden spelen de vijf zussen in hun jeugd, als volwassen vrouwen en hoogbejaarde dames. De indringende en nostalgische soundtrack van de film bestaat uit klassieke stukken van Erik Satie, de Siciliaanse musicus en filmmaker Franco Battiato en de Italiaanse rock-hit van Gianna Nannini, Meravigliosa creatura.  

Le Sorelle Macaluso ging vorig jaar in première tijdens het Filmfestival van Venetië en won er de Pasinetti Award voor ‘beste film.’ De vijf actrices die de jeugdige zusjes spelen werd de prijs voor ‘beste actrice’ toegekend. 

Interview Het Parool Emma Dante: “Wat ik probeer te doen, is de waarheid van de blik weergeven. In zowel film als theater zoek ik naar de waarheid achter elk gebaar, elke beweging.”

Volkskrant ⭐⭐⭐⭐ Mooi, hoe Dante zulke verstilde, bezinnende momenten inbouwt in haar tweede speelfilm”

Trouw ⭐⭐⭐⭐ “Wat Le Sorelle Macaluso vervolgens doet, en dat zit vooral in de stijl van de film, in de manier waarop de camera kijkt, is de levens van de vier overgebleven zussen laten zien als eindeloze temps mort, als uitgerekte dode tijd. Ze waren net begonnen en nu is het al voorbij.”

AD ⭐⭐⭐⭐ “Regisseur Emma Dante bewerkte haar theatervoorstelling tot een aangrijpende, in drie aktes vertelde, film.”

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Onder huidige omstandigheden is er plek voor veertien bezoekers in de zaal. Zo kun je geheel coronaproof naar de film. Lees hier meer over de maatregelen.

Alle films