ma 7 jun - 2021 maandag 7 juni 2021

Just 6.5

De bizar spannende misdaadthriller Just 6.5 neemt ons mee in de wereld van agenten die jagen op een grote drugsbaas.

 

Just 6.5 is een explosieve en snijdende Iraanse film die ons rechtstreeks naar het kloppende centrum van een massaal politieonderzoek naar drugsbaron Nasser brengt. De tweede film van Saeed Roustaee duikt in de met drugs doordrenkte onderwereld en schetst met de ‘good-bad cop’ Samad een wrang beeld van Iran met zijn 6,5 miljoen drugsgebruikers.

Nasser wordt gepakt en veroordeeld, maar gaandeweg realiseert Samad zich dat Nasser op het criminele pad is beland vanwege de slechte en armoedige omstandigheden waar diens familie in verkeerde. Zo heeft alles een keerzijde. De film vormt een ontnuchterende reflectie op het onvermogen van de wet om het tij van drugsverslaving te stoppen door middel van razzia’s, arrestatie’s en executies. Hoe vecht je tegen een beest dat onverslaanbaar lijkt? Schrijver-regisseur Saeed Roustaee maakte een vermakelijke en tot nadenken stemmende film, met een sfeer die zo gespannen is dat je hem bijna kunt aanraken.

Just 6.5 werd de meest succesvolle binnenlandse film in de Iraanse geschiedenis – buiten komedie’s om – en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De eerste scène van deze film is al de toegangsprijs waard.

“Het gelaagde Just 6.5, over de Iraanse ‘war on drugs’, raakt precies de juiste snaar.” – Volkskrant ★★★★★ 

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Onder huidige omstandigheden is er plek voor veertien bezoekers in de zaal. Zo kun je geheel coronaproof naar de film. Lees hier meer over de maatregelen.

 

Alle films