ma 30 okt - 2023 maandag 30 oktober 2023

Geographies of Solitude

De documentaire Geographies of Solitude van filmmaker Jacquelyn Mills volgt Zoe Lucas. Zij woont veertig jaar alleen op Sable Island, dat ligt op hoogte van Nova Scotia, Canada. Een kleine oase. Er wonen verwilderde paarden, vogels, enorme aantallen zeehonden en dus Zoe Lucas.

Een adembenemende film over een betoverend eiland, middenin de Atlantische Oceaan, waar Zoe Lucas in haar eentje woont. Een magische wereld waarin je wordt ondergedompeld; door zijn wonderschone beelden en de intieme, overweldigende geluiden van de beestjes, het gras wat klinkt als “being in a green ocean”, het spookachtige huilen van de zeehonden en de altijd aanwezige wind.

Gefascineerd door de magie van Sable Island is ze nooit meer weggegaan. “Zelfs na 40 jaar blijf ik momenten van ongelooflijke verwondering ervaren!” Zoe observeert met bijna religieuze toewijding elk detail van het eilandleven; van de paarden tot het kleinste insect. Vol passie deelt ze hoe de dood van een paard leidt tot een uitbarsting van nieuw leven en voedsel voor toekomstige generaties. Ze verzamelt het afval wat aanspoelt en rubriceert het in verbijsterend specifieke categorieën en hoeveelheden. Het resultaat is van een vervreemdende en wonderbaarlijke schoonheid.

Regisseur Jacquelyn Mills deelt met Zoe Lucas een buitengewoon esthetische gevoel voor detail, kleur en leven. Met speciale contactmicrofoons vangt ze het geluid van een mier die loopt of een kruipende slak. “music made by Sable island snail”. Ze ontwikkelt stukken film in zeewier en belicht ze onder een prachtige sterrenhemel. “We will never love nor save what we do not experience as sacred.” was het motto van Jacquelyn Mills bij het maken van deze film.

Meer lezen

Lees Een vrouw alleen – de Filmkrant.
“De realiteit van een mens die solitair leeft, zoals Lucas op haar eiland, een enkeling in een zee van niets, beschouwen we vooral als iets onnatuurlijks. (…) Zoals Alice Gregory in haar profiel van filmmaker Kelly Reichardt in The New York Times opmerkt: ‘Waar ‘een man alleen’ een held kan zijn […], is ‘een vrouw alleen’ reden tot zorg.’”

In de media

“Het resultaat is betoverend, weemoedig, frustrerend en ontroerend: Geographies of Solitude knispert van het bedreigde leven, tot de filmstrook aan toe.” – De Volkskrant ★★★★

“Zoe Lucas vertelt dan in een prachtige filosofische bespiegeling hoe het paard wordt opgenomen door de aarde. Het gaat om de cyclus van het leven die je op het eiland van heel nabij ervaart. Erg mooi en ontroerend.” – Trouw ★★★★

Alle films