do 12 mei - 2022 donderdag 12 mei 2022

Filmclub | Eyimofe

In de Filmclub zien we Eyimofe, een op 16 mm celluloid gefilmd kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos en enkele bewoners. Voorafgaand is er een inleiding op deze film. 

 

Met Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Arie en Chuko Esiri een kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos. Eyimofe is niet digitaal gefilmd maar op ouderwets 16mm celluloid en oogt hierdoor heerlijk vintage. De camera voert het verhaal langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin. Gaandeweg wordt duidelijk waarom er inwoners van Lagos zijn die hun chaotische woonplaats willen verlaten en waarom sommigen er juist voor kiezen te blijven.

De film is ook een filmische lofzang op het leven in Lagos. Een inkijkje in een bruisende stad – de Esiri’s filmden op 48 locaties – die voortdurend in beweging is, al staat het verkeer er steevast vast.

Eyimofe biedt geen hapklare oplossingen, maar laat zich meer omschrijven als een filmische beschouwing van hedendaags Lagos. Hoop en wanhoop liggen voortdurend met elkaar in de clinch. Hieruit ontstaan compromissen: net als in het echte leven moet je soms een mouw passen aan onverwachte hindernissen. De boodschap: het leven is niet per definitie waardeloos als je niet krijgt waar je zo hartgrondig naar verlangt.

Filmclub
De nieuwste films en achtergronden, samen kijken met de Filmclub    
Iedere laatste woensdag en donderdag van de maand is er de Filmclub bij Hoogt in Bieb Neude.  Samen kijken we een film, nog voordat ie officieel in première gaat. Onze filmprogrammeur of een andere expert leidt de film in en we ontmoeten andere filmliefhebbers. Na afloop kan er nagekletst worden, bijvoorbeeld bij Noda en Meneer Potter, het café beneden, in de Bieb.  

Alle films