ma 16 mei - 2022 maandag 16 mei 2022

Feast

Feast is het speelfilmdebuut van de Nederlandse kunstenaar en filmmaker Tim Leyendekker en een gewaagde deconstructie van de beruchte Groninger hiv-zaak. Tijdens feestjes werden mannen met voorbedachten rade gedrogeerd en geïnjecteerd met besmet bloed. Een verhaal over macht en overgave, de omkeerbaarheid van de waarheid en het verlangen om ergens thuis te komen, gegoten in een intelligente en intrigerende vorm.

 

Er was muziek en wijn, maar er waren ook injectienaalden: kratten vol objecten van een plaats delict worden uitgestald op een tafel. Een sinistere, maar geestige openingsscène zet de toon voor Feast

Tim Leyendekker zet in zijn eerste lange speelfilm de eigenzinnige vorm van zijn korte films voort en laat hij de voor de hand liggende keuze voor een psychologisch drama links liggen. Feast bestaat uit een beeldenreeks, waarbij Leyendekker voor elk afzonderlijk segment steeds met een andere cameraman samenwerkt.

Zo zien we hoe tijdens de persconferentie de politie de bewijsstukken op tafel legt. Een van de daders wordt in een extreme close-up getoond terwijl zijn stem in een audio-opname te horen is. Een botanist spuit een virus in een tulp. Het idee achter het isoleren van de verschillende elementen die samen het verhaal vormen is dat dit de kijker meer vrijheid geeft in het analyseren ervan. Door te focussen op slechts een aspect verdwijnt de ruis naar de achtergrond.

Over Hoogt in Bieb Neude
Wist je dat we maar liefst zes dagen per week films vertonen in de Bibliotheek Neude? Van dinsdag tot en met zondag kun je bij ons terecht voor een uitgebreid aanbod aan ijzersterke films. Je vindt ons op de tweede verdieping in de bibliotheek!

Alle films