di 21 jun - 2022 dinsdag 21 juni 2022

De Strijders | Ruut Weissman – De hoofdpersoon

Met Ruut Weissman – De hoofdpersoon werpt documentairemaker Judith de Leeuw een spannend nieuw licht op #MeToo. In 2015 bekende Weissman in de jaren ’80 relaties met studenten onderhouden te hebben, toen hij directeur was van de Amsterdamse Toneelschool. Daarna volgden beschuldigingen van recent machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Leeuw maakte de gewaagde keuze om een film over hem te maken.

‘Het levert een verbluffende, pijnlijke, eerlijke en ongemakkelijke film op; een emotioneel en moreel labyrint, waar na elke afslag weer een ander inzicht wacht. Deze film gaat niet over goed of fout, maar maakt overtuigend invoelbaar hoe het contact tussen mensen mis kan gaan wanneer er macht in het spel is, en daar bovendien ego, trauma, een gebrekkig zelfbeeld en een tekort aan empathie bij komen kijken.’ – De Volkskrant.

De NTR-documentaire werd juichend ontvangen door critici. Toch zijn er ook kritische geluiden: krijgt Ruut Weissman met deze documentaire niet al te zeer de kans om zijn ego schoon te wassen? Kom kijken en oordeel zelf!
 
De Volkskrant schreef: “Pijnlijke zoektocht in een emotioneel en moreel labyrint” ★★★★★

Q&A met Doortje Smithuijsen
Na de film gaan Podium-programmamakers Lucas en Sam in gesprek met het publiek en met journalist Doortje Smithuijsen (1992)Misschien ken je Doortje van de docu Sociaal Tribunaal, waarin ze de cancelcultuur aan de kaak stelt. Wat vindt Doortje van de bijdrage van de film aan de #MeToo-discussie? Levert de documentaire een goed tegenwicht aan de cancelcultuur of geeft het Ruut Weissman juist een te groot podium? Praat mee en vuur je vragen op Doortje af!

foto: Annelie Bruijn

 

Over De Strijders
Podium en Hoogt on Tour organiseren samen De Strijders: een filmreeks over changemakers die op eigen wijze bijdragen aan een betere wereld. Na de vertoning gaan we met bevlogen gasten in gesprek over de film en wat die ons kan leren. Welke impact hebben de strijders en wat kunnen hun acties ons leren?
 

Alle films