do 21 okt - 2021 donderdag 21 oktober 2021

De Strijders | I Am Not Your Negro

Verfilming rondom het onvoltooide manuscript ‘Remember this House’ van schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin. Met nagesprek. 

 

Een reis door de zwarte geschiedenis in de Verenigde Staten die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het #BlackLivesMatter anno 2018. De Amerikaanse schrijver James Baldwin beschreef in 1979 in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project: ‘Remember This House’. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. 

Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In ‘I Am Not Your Negro’ verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruikmaakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk de vraag waar Amerika voor staat. 

‘Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it is faced.’ – James Baldwin 

Met nagesprek met Quinsy Gario en Babah Tarawally 

Na afloop gaat onze programmamaker Paul in gesprek met inspirerende sprekers en publiek over racisme in Nederland en de Black Lives Matter beweging. Te gast zijn twee racismestrijders die allebei een heel andere aanpak hebben. Allereerst spreken we met activist, kunstenaar en politicus Quinsy Gario, bekend van zijn bijdragen aan Zwarte Piet Is Racisme en zijn rol binnen de partij BIJ1. Waar Gario bekend staat om een emotionele en felle manier van strijden, zoekt onze tweede gast naar een meer gematigde toon in het debat. Babah Tarawally, schrijver van het boek ‘Gevangen in zwart-wit denken’, probeert polarisatie te voorkomen en ook een minder gehoorde groep te betrekken bij het debat. 

Wat hebben de BLM-protesten in Nederland opgeleverd? Hoe kunnen we werkelijke verandering bereiken? En hoe kan een film als I am not your negro daaraan bijdragen? Het publiek wordt actief betrokken in dit gesprek, zodat iedereen geïnspireerd de zaal verlaat en zin krijgt om de barricades op te gaan om te strijden voor wat voor jou belangrijk is! 

De Strijders
Maandelijkse filmavond waar iconische figuren die met hart en ziel strijden voor een betere wereld de revue passeren. Van klimaatstrijder Greta Thunberg tot privacystrijder Edward Snowden en gelijkheidsstrijder James Baldwin. Rondom de films wordt door Podium een verdiepend randprogramma georganiseerd. Thema’s uit de film worden naar het hier en nu getrokken. Met inspirerende sprekers gaan we debatteren over de impact die de strijders hebben met hun manier van actievoeren. Welk gedachtegoed vertegenwoordigen de iconen? En wat bereiken zij met de strijd die ze leveren voor de goede zaak?  

De Strijders is een samenwerking van Podium – cultureel studentenplatform van Hogeschool Utrecht – en Hoogt on Tour.  

Lees hier meer over de coronamaatregelen.

Locatie: De Stadstuin Werkspoorfabriek
Schaverijstraat 11, 3534 AS Utrecht. Klik hier voor de routebeschrijving.

Fotocredits: Zecc Architecten & fotograaf Stijn Poelstra

Alle films