do 23 sep - 2021 donderdag 23 september 2021

De Strijders | I Am Greta met nagesprek

Zeer persoonlijke en intieme documentaire van Nathan Grossman over de Zweedse activist Greta Thunberg, gemaakt in cinéma vérité stijl waarin hij haar met instemming van haar ouders van zeer nabij volgt tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis. 

 

Een prachtige en bijzonder roerende film over klimaat-activist Greta Thunberg. Dankzij unieke toegang tot haar leven, zie je het verhaal achter de bekende nieuwsfeiten. Een indrukwekkend, intiem en buitengewoon verhaal waar volharding, tragiek, levensgeluk en inspiratie op een manier samenkomen, zoals je zelden zag. Een nogal serieus uitziende 15-jarige scholier zit elke dag, moederziel alleen en tegen de wens in van haar ouders, voor het Zweedse parlement. Ze staakt van school om de klimaat-crisis op de agenda van de politiek te krijgen. Zonder enig succes. Maar in de loop van deze weken sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld. Drie jaar eerder. Greta raakt in een diepe depressie na het zien van een film op school over hongerige ijsberen, orkanen en droogte. Ze stopt met eten en praten en wordt heel erg ziek. Pas als ze bedenkt dat ze er ook iets aan kan gaan doen, krijgt ze weer levensmoed. Met het groeien van haar actie, bloeit ze op en terwijl de wereld om haar heen ontploft en haar ouders soms staan te stuiteren van de zenuwen lijkt zij juist te ontspannen. Koppig, eigenwijs en intelligent als ze is, hebben haar ouders bijna geen vat op haar. Ze weet hoe ze het wil en ze wil het zelf doen. Wat volgt is een werkelijk ongelofelijk verhaal, dat Hollywood niet beter had kunnen verzinnen en die haar huiveringwekkende climax vindt in de zeiltocht die haar naar de VN-conferentie in New York moet brengen. Een film waar je diep geroerd weer uitkomt. 

‘Je moet je juist zorgen maken als de klimaatcrisis je koud laat’ 

Nagesprek 

Na de film gaan we in gesprek met Ivo Hoefsloot (Extinction Rebellion) en Floris van den Berg (milieufilosoof aan de Universiteit Utrecht) waarbij wij met hen op zoek gaan naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe strijd je voor een betere wereld?’ Deze editie focust op Greta als voorbeeld. Hoe pakt zij het strijden voor een beter klimaat aan, en hoe doen Floris en Ivo dat? Wat is effectief, wat kan beter? Het publiek wordt actief betrokken in dit gesprek zodat iedereen geïnspireerd de zaal verlaat en zin krijgt om de barricades op te gaan om te strijden voor wat voor hen belangrijk is.

Ivo Hoefsloot

Ivo is sinds oktober 2020 actief bij Extinction Rebellion Utrecht, waar hij actie voert en achter de schermen helpt met het organiseren van acties en bijeenkomsten voor Extinction Rebellion. Zijn motivatie om tot activisme over te gaan: ‘De verantwoordelijk voor de klimaatcrisis wordt in Nederland te veel bij het individu gelegd: je eetpatroon aanpassen, minder vliegen, je huis isoleren; dit blijven druppels op een gloeiende plaat. Als we daadwerkelijk een verschil willen maken moeten we ons organiseren en opstaan tegen een overheid die de stem van multinationals zwaarder weegt dan die van haar burgers.’ Ivo is part-time biologieleraar op een middelbare school en muzikant. 

Floris van den Berg
Klimaatactivist, veganist en filosoof Floris van den Berg streeft naar een betere wereld met minder leed, en zoveel mogelijk vrijheid voor ieder individu. Hij is als milieufilosoof o.a. verbonden aan de UU. Floris publiceerde onder meer de trilogie De vrolijke veganist, De vrolijke feminist en De olijke atheïst. In 2019 kwam zijn werk ‘Groen Liberalisme, een urgent manifest’ uit, waarin hij uiteenzet hoe een volledig plantaardige en duurzame samenleving de wereld beter kan maken. 

De Strijders
Maandelijkse filmavond waar iconische figuren die met hart en ziel strijden voor een betere wereld de revue passeren. Van klimaatstrijder Greta Thunberg tot privacystrijder Edward Snowden en gelijkheidsstrijder James Baldwin. Rondom de films wordt door Podium een verdiepend randprogramma georganiseerd. Thema’s uit de film worden naar het hier en nu getrokken. Met inspirerende sprekers gaan we debatteren over de impact die de strijders hebben met hun manier van actievoeren. Welk gedachtegoed vertegenwoordigen de iconen? En wat bereiken zij met de strijd die ze leveren voor de goede zaak? 

De Strijders is een samenwerking van Podium – cultureel studentenplatform van Hogeschool Utrecht – en Hoogt on Tour. 

Locatie: De Stadstuin Werkspoorfabriek
Schaverijstraat 11, 3534 AS Utrecht. Klik hier voor de routebeschrijving.

Fotocredits: Zecc Architecten & fotograaf Stijn Poelstra

Alle films