ma 16 sep - 2019 maandag 16 september 2019

De Nederlandse Filmnacht – Instinct (uitverkocht)

De Nederlandse Filmnacht – Instinct

Update: we zijn UITVERKOCHT! Maar wees welkom bij de afterparty (vrije entree) van 23.00u tot 02.00u bij De Nijverheid.

Op de openingsavond van de 39e editie van het Nederlands Film Festival op vrijdag 27 september 2019 vieren ook wij de Nederlandse film bij de Nijverheid! Hier vindt de Nederlandse Filmnacht plaats met de première van INSTINCT, het regiedebuut van Halina Reijn. Maar we houden het niet alleen bij film! De Nijverheid verzorgt samen met haar bevriende kunstenaars een bijzondere expositie, life-performances én een feestje na de vertoning. Verwacht het onverwachte, maar vooral een gezellige en verrassende avond.

Instinct is een psychologische thriller over een ervaren psychologe die ondanks haar expertise geobsedeerd raakt door een zedendelinquent. Hoofdrolspelers Carice van Houten en Marwan Kenzari zijn beide acteurs die internationale faam genieten. Topkapi Films produceerde INSTINCT en Halina Reijn en Carice van Houten initieerden en coproduceerden de film met hun bedrijf Man Up.

Carice van Houten (GAME OF THRONES) speelt in INSTINCT Nicoline, een psychologe in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met haar cliënt Idris. Idris, gespeeld door Marwan Kenzari (WOLF, ALADDIN), staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline is sceptisch en probeert zijn verlof te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah.

De Nederlandse Filmnacht is een samenwerking met EYE Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en de Nederlandse filmtheaters.

 

Aanvangstijd
21.00 uur

Locatie
De Nijverheid, Nijverheidskade 15, 3534 AZ Utrecht

Prijs (uitverkocht)
Regulier: €13,-
Student €12,-
U-pas, CJP/Cultuurkaart: €11,-
Cineville: €3,50

Tickets

Het randprogramma
Pas afgestudeerde theatermaker (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) Marieke Heerema maakt een kunstzinnige aanvulling bij de film: INSTINCT. In mei speelde haar afstudeer theatervoorstelling: GO FUCK YOURSELF in de loods van de Nijverheid, waarin zes extravagante figuren op het feest der angst beland waren en daar nooit meer weg zouden gaan. In deze voorstelling liet ze zich inspireren door de locatie. Ze heeft een fascinatie voor het absurde van alledag. Haar voorstellingen bevatten geen personage-ontwikkeling zoals in de traditionele zin. De nadruk ligt op personages die uitvergroot zijn zowel in grime als in kostuum. Ook deze keer zal ze zich laten inspireren door de ruimte en in combinatie met de thematiek van de film INSTINCT zal hier een groteske randprogrammering uitrollen.

Frances Rompas is filmmaakster, biologe en DJ, een onmogelijke combinatie die haar midden in het spanningsveld tussen hedonisme en activisme zet. Paniek om de wereld probeert ze een lichte draai te geven. Eerder maakte ze de artistieke docu Safaripark Europa waarin ze samen met Jurian Vermoolen een portret schetst van een ogenschijnlijk vrij continent omheind met prikkeldraad. Nu maakt ze nieuw werk. Met deze video-installatie test Frances haar onafhankelijkheid. Het gaat over een auto. En de kleur is geel.

Hoogt on Tour
Na het vertrek van Filmtheater ’t Hoogt uit de Utrechtse binnenstad vertoont Hoogt on Tour films op diverse locaties in de stad. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert Hoogt on Tour unieke films, documentaires en klassiekers. Dit doen we onder andere bij Metaal Kathedraal, Molen de Ster, De Nijverheid in het Werkspoorkwartier en de Parel van Zuilen.

Alle films