; De ApenPrins (8+) - Hoogt on Tour De ApenPrins (8+) - Hoogt on Tour
ma 26 jul - 2021 maandag 26 juli 2021

De ApenPrins (8+)

Visueel verbluffende animatiefilm van de bekroonde Jean-Françous Laguionie. 

 

Tom is als baby te vondeling gelegd en groeit op bij professor Abervrach en Elizabeth, twee slimme, rebelse wetenschappers. Zij wonen op het eiland Nioukos bij een prachtige, vreemde stad, waar iedereen gelooft dat zij de enige bewoners op aarde zijn. Op een dag spoelt de oude apenprins Laurent aan op het strand. Hij komt van ver over zee, uit het machtige rijk Laankos. Tom ontdekt hem en brengt hem naar huis. Professor Abervrach probeert met de komst van de apenprins de andere wetenschappers ervan te overtuigen dat er meer is dan de stenen stad waar zij wonen. Niemand wil hem echter geloven en de anderen willen koste wat het kost hun eigen denkbeelden in stand houden. De prins loopt groot gevaar. Ondertussen rukt het bos op en overwoekert het de stad.

Ruim twintig jaar na A Monkey’s Tale en vijf jaar na Louise en Hiver verschijnt een nieuw meesterwerk van de veel bekroonde regisseur Jean-François Laguionie (1939). Samen met regisseur Xavier Picard (1962) creëerde hij een even prachtige als grappige en intelligente film voor jong en oud, met schitterend kleurgebruik en een delicate animatiestijl. Een doordacht verhaal dat stemt tot nadenken, zonder moraliserend te zijn. Over de omgang met natuur, cultuur en andere soortgenoten, over beschaving en de vraag hoe je een samenleving een welkome plek maakt voor iedereen.

“In subtiel en melancholisch geanimeerde episodes volgen we de oude prins Laurent en de jonge Tom door de wereld van de Niokous, brave burgers in een verstarde angstige wereld waarin geen plek is voor deze ‘primitieve’ vreemdeling. Schitterende film die licht aan grote thema’s raakt.” – NRC Handelsblad

NRC Handelsblad ⭐⭐⭐⭐ “Schitterende film die licht aan grote thema’s raakt.”

Volkskrant  ⭐⭐⭐⭐ “De apenprins een dromerige traktatie een dromerige traktatie, met fraaie tekeningen en een luchtig filosofische ondertoon.”

FilmVandaag ⭐⭐⭐⭐ “Deze Franse animatiefilm is, naast een inspirerend relaas, ook een lust voor het oog.”

Cinemagazine ⭐⭐⭐⭐ “De rust die de film uitstraalt wordt versterkt door het zachte kleurenpalet. Het verhaal heeft uiteindelijk niet heel veel om het lijf, maar als aaneenschakeling van sfeerbeelden en met als grondgedachte dat je goed (naar de natuur) moet luisteren, is ‘De apenprins’ een genot om te ondergaan.”

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Onder huidige omstandigheden is er plek voor veertien bezoekers in de zaal. Zo kun je geheel coronaproof naar de film. Lees hier meer over de maatregelen.

Liever thuis kijken?
Dat kan! De ApenPrins bekijk je ook op onze Picl pagina!

Alle films