; Culturele Zondag | A Man and a Camera - Hoogt on Tour Culturele Zondag | A Man and a Camera - Hoogt on Tour
ma 18 okt - 2021 maandag 18 oktober 2021

Culturele Zondag | A Man and a Camera

Een zwijgende man achter een lopende videocamera klopt aan bij vreemden. Hoe gaan zij om met dit ondoorgrondelijke figuur? Fascinerende nieuwe documentaire van Guido Hendrikx.

 

Stel je voor: de bel gaat, je doet open, en voor je staat een man met een grote videocamera op je gericht. Zwijgend wacht hij tot jij de stilte verbreekt. In de experimentele documentaire A man and a camera is precies deze situatie het uitgangspunt. Wat te doen? Zwervend door Nederlandse woonwijken onderzoekt regisseur Guido Hendrikx tot hoever hij mag gaan. Een beleefde afwijzing, een dichtgeslagen deur, een uitnodiging voor een kop thee; steeds opnieuw is de vraag hoe er wordt gereageerd op de ongenode gast. Voordeur na voordeur zien we opengaan en langzaam borrelt er een ongemakkelijk gevoel op. Is het de camera die ontregelt, of het feit dat de man erachter niet praat? En is het wel passend om schaamteloos naar mensen te kijken op deze onbewaakte momenten? Zo zuigt Hendrikx zijn publiek de film in. Want A man and a camera bevraagt net zo goed de relatie tussen mens en camera, als de machtsverhouding tussen maker, subject en publiek. Wat zegt deze film over de Nederlandse volksaard? Ook weer een vraag om over te reflecteren.

NRC ⭐⭐⭐⭐

“Knap hoe Hendrikx, ondanks de spontane opzet van de scènes, A man and a camera toch een duidelijke spanningsboog en ontwikkeling meegeeft”

De Volkskrant ⭐⭐⭐⭐

“Hoogst fascinerende nieuwe documentaire van Guido Hendrikx.”

Culturele Zondagen is een terugkerend evenement vol culturele activiteiten waar Hoogt on Tour regelmatig films programmeert. 

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Bij elke filmvoorstelling is, naast een geldig filmticket, het tonen van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs verplicht. Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Alle films