do 25 aug - 2022 donderdag 25 augustus 2022

CineTopia | Sisters With Transistors

Selectie: Hof Van Cartesius

Cinetopia duikt in de wereld van de spelende mens en toont het wonderbaarlijke verhaal van de vrouwelijke pioniers in de elektronische muziek. Voorafgaand aan de film presenteren Sounds Like Touch en Het Hof van Cartesius een aanraakbare en experimentele audiovisuele expo in de Boomtoren. Na afloop is er een nagesprek met componist, instrumentalist en oprichter van Sounds Like Touch, Dianne Verdonk. Kom spelen! 

 

De geschiedenis van vrouwen is een geschiedenis van stilte, en van het doorbreken van de stilte! Ook in de wereld van de muziek. In Sisters with Transistors zien we vernieuwende componisten die hun apparatuur en technologie omarmden om daarmee de manier waarop muziek vandaag beluisterd en geproduceerd wordt volledig te veranderen.  

De film brengt een nieuwe geschiedenis van elektronische muziek in kaart. Via de visionaire vrouwen en hun experimenten met machines de grenzen van muziek opnieuw bepaalden. Waaronder: Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Eliane Radigue, Suzanne Ciani en Laurie Spiegel.

Sounds Like Touch en Het Hof van Cartesius presenteren:
Aanraakbare, experimentele audiovisuele beleving in de Boomtoren op het Hof van Cartesius. Met onder andere een samensmelting van het werk van tape-genie Wouter van Veldhoven en beeldbuiskunstenaar Roel Weerdenburg, en de eerder bij Gaudeamus ontwikkelde Bellyhorn van Dianne Verdonk.

Programma
19:00 – 20:00: Experimentele, tastbare audiovisuele expo in de Boomtoren
20:00 – 21:30: Sisters with Transistors

Over Sounds Like Touch
Sounds Like Touch ontwerpt nieuwe, fysieke elektronische instrumenten om de performance van elektronische muziek tastbaar (en daardoor) zichtbaar te maken. Ze brengt hiervoor professionals uit verschillende vakgebieden samen om experimentele prototypes van nieuwe, tactiele muziekinstrumenten te maken en op het podium te brengen. 

Over Hof van Cartesius  
Hof van Cartesius is ‘de circulaire oase’ van Utrecht. Een circulaire en groene broedplaats midden in de stad voor creatieve, duurzame ondernemers met gezamenlijke binnentuinen. Regelmatig worden er inspirerende groene en culturele workshops, cursussen en events georganiseerd voor iedereen die meer wil weten en doen op het gebied van duurzaamheid en creativiteit. 

Alle films