do 12 mei - 2022 donderdag 12 mei 2022

CineMuziek | White Riot

Selectie: Parel Van Zuilen

Black Lives Matter kent vele voorgangers. Zo trokken eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere punkbands ten strijde om samen de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië te laten ontstaan. Een opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film, te zien bij De Parel van Zuilen. 

 

Het zijn huiveringwekkende beelden; aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken. Een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt.  
 
White Riot is een film vol energie en waar je energie van krijgt. De muziek is glorieus, The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de maar kort bestaande Aziatische punkband Alien Kulture dragen de Rock Against Racism beweging. De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Rubika Shah, bekend van eerdere documentaires over David Bowie en Spike Lee, gaf de film prachtig vorm in de stijl van de fanzines van toen. Een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, verbijsterend in hoe actueel de film voelt en bijzonder inspirerend. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.  
 
Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren. 

CineMuziek
Hoogt on Tour toont de beste muziekfilms bij De Parel van Zuilen, deze keer met een klein activistisch randje.

Zo kom je bij De Parel van Zuilen

Alle films