ma 12 aug - 2019 maandag 12 augustus 2019

Cinema Buiten – Dr. Strangelove bij Vliegbasis Soesterberg

31 augustus – Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb bij Vliegbasis Soesterberg

 

De digitale restauratie van de Stanley Kubrick klassieker! Een politieke satire over hoe wederzijdse paranoia leidt tot een atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Acteur Peter Sellers speelt drie rollen: de president van de VS, legerkapitein en de archetypische, extravagante Dr. Strangelove, wiens arm nu en dan ontembaar in de Hitler-groet schiet.

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt. Verblind door paranoia valt hij op eigen houtje de Sovjet-Unie aan. De Amerikaanse president organiseert een vergadering met zijn adviseurs. Al snel wordt duidelijk dat, wanneer er wapens op de Sovjet-Unie worden afgevuurd, een automatisch apparaat in werking zal treden waardoor het leven op Aarde wordt vernietigd. De vliegtuigen moeten teruggeroepen worden. Een nagenoeg onmogelijke klus, aangezien niemand de juiste communicatiecodes weet.

Stanley Kubrick regisseerde klassiekers als 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange en The Shining. Dr. Strangelove bedacht hij als serieuze thriller, maar tijdens het maakproces raakte hij overtuigd dat een politiek standpunt over de Koude Oorlog beter aan zou komen met komedie. Het resultaat is een film vol zwarte humor, waanzinnige personages en geestige scènes.

Koude Oorlog

De provincie Utrecht heeft 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. Inwoners en bezoekers kunnen dit jaar kennis maken met onzichtbare schuilplaatsen, spannende verhalen en ander cultureel erfgoed uit de periode 1945 – 1991. Met trots sluit Cinema Buiten aan bij dit themajaar met de vertoning van de nieuwe digitale restauratie van Stanley Kubrick’s klassieker Dr. Strangelove op Vliegbasis Soesterberg. Ook het meeslepende Poolse drama Cold War en Russische rockmusical Leto spelen zich af tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. 

Op de website van de provincie vind je meer informatie over alle evenementen die er georganiseerd worden.

Tickets
Regulier: €12,50
Student/U-Pas/CJP: €10,-
Cineville: €0,-

Tickets zijn via deze pagina te koop of aan de kassa op locatie op de avond van de vertoning. Let op: er kan alleen met pin betaald worden. Online ticket gekocht met een kortingspas? Neem je pas mee; die willen wij graag nog even zien aan de kassa.

Tickets

Praktische informatie
Locatie: Hertenlaan, Den Dolder
Deuren open: 20:00. Start film: 21:00

  • De ingang voor Cinema Buiten bevindt zich aan de Hertenlaan 12 in Den Dolder (tevens het navigatieadres). Vanaf de provinciale weg tussen Zeist en Den Dolder rijd je de Hertenlaan op. Na ca. 400 meter kom je bij het hek van Entree 4 van de vliegbasis. Hier ga je naar binnen. De vertoningslocatie is in shelter 6.11.
  • Volg de aanwijzingen en priklichten voor de juiste route naar de vertoningslocatie. Wijk niet van het pad af.
  • Er is horeca aanwezig voor drankjes.
  • Stoelen zijn bij de ticketprijs inbegrepen.
  • De zitplaatsen bevinden zicht onder de overkapping van een vliegtuighangar; bij slecht weer kan de voorstelling gewoon doorgaan. Lijkt het koud te gaan worden? Neem dan voldoende warme kleding mee.

Over Vliegbasis Soesterberg
Vliegbasis Soesterberg was een militair vliegveld nabij Soesterberg, tussen Utrecht en Amersfoort. Het vliegveld was bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland en thuisbasis van de Amerikaanse luchtmacht ten tijde van de Koude Oorlog. In 2008 werd de basis opgeheven door Defensie; sindsdien fungeert het grootste deel van het park als natuurgebied onder beheer van Stichting Het Utrechts Landschap.

Over Cinema Buiten
Hoogt on Tour gaat naar buiten deze zomer! Met films rondom de thema’s reizen, miscommunicatie en conflict organiseren we met Cinema Buiten zeven openluchtvertoningen op zes unieke erfgoedlocaties in de stad en provincie Utrecht. Check de Cinema Buiten pagina voor het volledige programma.

Alle films