do 10 nov - 2022 donderdag 10 november 2022

CineArt | Dreaming Walls

“I remember you well in the Chelsea Hotel. You were famous, your heart was a legend.” Zo bezong Leonard Cohen Janis Joplin. En Sid Vicious stak er zijn lief Nancy Spungen dood. Bob Dylan, de entourage van Andy Warhol en de beat poets waren er kind aan huis. Het legendarische Chelsea Hotel is niet meer wat het geweest is. In deze editie van CineArt bij De Nijverheid kijken we, dankzij filmmakers Amélie van Elmbt en Maya Duverdier,  door de ogen van degenen die het hotel in New York nooit verlaten hebben.

 

Het legendarische Chelsea Hotel in New York City is een icoon van de tegencultuur van de jaren ’60 en toevluchtsoord voor kunstenaars en intellectuelen als Patti Smith, Janis Joplin, Jim Morrison en de sterren van Andy Warhols Factory.

In 2011 werd het hotel gekocht door een projectontwikkelaar en werden de deuren van het hotel gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Alleen een aantal vaste huurders mochten in het hotel blijven wonen, tegen een betaalbare huur, decennia geleden vastgelegd. Een daarvan is de choreografe op leeftijd, Merle Lister. Zij nodigde de filmmakers Amélie van Elmbt en Maya Duverdier uit in het hotel. Vandaaruit vertellen ze dit verhaal over de tientallen excentrieke, vooral oudere huurders, die al bijna tien jaar tussen de steigers en brokstukken wonen. Tegen deze chaotische achtergrond dwaalt Dreaming Walls door de gangen, kamers en zalen, terwijl projecties op de muren ons herinneren aan de mythische geschiedenis. De huurders – slachtoffers van kapitalisme – en de muren van het hotel staan voor een keerpunt in een gezamenlijke geschiedenis.

Amélie van Elmbt over Dreaming Walls

“Het was echt een werf. Alles was binnenstebuiten gekeerd. We moesten vaak in het weekend draaien, omdat we in de week geen geluid konden opnemen door het lawaai van grote machines en drilboren. We gingen vaak ’s nachts op wandel door het hotel, omdat het dan rustiger was. Als je over die trap loopt, voel je de andere voeten die op die treden hebben gestaan. Er hangt een specifieke energie in dat gebouw. Het is niet dat we spoken hebben gezien, maar het is wel eigenaardig, en krachtig.”
Lees het volledige interview met de makers in De Morgen.

Dreaming Walls is een film van Amélie van Elmbt en Maya Duverdier en geproduceerd door Martin Scorsese.

Alle films