; Black Achievement Month - The Photograph met Q&A Sherman de Jesus - Hoogt on Tour Black Achievement Month - The Photograph met Q&A Sherman de Jesus - Hoogt on Tour
do 16 sep - 2021 donderdag 16 september 2021

Black Achievement Month – The Photograph met Q&A Sherman de Jesus

In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen. Met op 8 oktober de voorpremière een Q&A met filmmaker Sherman de Jesus in het kader van Black Achievement Month

Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus. De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft. Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man. Fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren.

The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft. Van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, die zich door Van Der Zee laten inspireren, tot de bittere strijd van activisten tegen de gentrificatie van de wijk die nog altijd symbool staat voor black pride en zwarte cultuur.

Black Achievement Month (BAM) is een Nederlands evenement dat elk jaar in de maand oktober gehouden wordt en welke in het teken staat van ‘Black Achievers‘. Uitgangspunt is om de bijdrage van zwarte prominenten aan de Nederlandse samenleving onder de aandacht te brengen van een breed publiek. 

In het kader van deze maand vertonen wij een filmprogramma met twee films: The Photograph en Martin Luther King vs. The FBI. 

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Onder huidige omstandigheden is er plek voor veertien bezoekers in de zaal. Zo kun je geheel coronaproof naar de film. Lees hier meer over de maatregelen.

Alle films