do 3 mrt - 2022 donderdag 3 maart 2022

Benefietvoorstelling DONBASS voor Giro 999

In samenwerking met Imagine Filmdistributie Nederland vertoont Hoogt in Bieb Neude de anti-oorlogsfilm DONBASS van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa op zaterdag 5 maart om 20:45 uur en dinsdag 8 maart om 20:30 uur.  Voor aanvang van de film op zaterdag bespreken we de situatie in Oekraïne met de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda.

De volledige opbrengst van deze voorstellingen gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling. Dit geldt ook voor de vergoeding die wij krijgen als je naar de film komt met je Cinevillepas. Giro 999 van Stichting Vluchteling is deze dagen speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk voor meer informatie op www.vluchteling.nl.   

Over de film: 

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news? 

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie. 

Over Lisa Weeda:

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat centraal in haar werk.

Haar virtual reality werk ROZSYPNE (scenario & co-regie, Studio ZZZAP), dat het Oekraïense perspectief van de MH17-ramp exploreert, ging in wereldpremière op het IDFA festival 2019 en werd genomineerd voor een award in de categorie DocLab Competition for Immersive Non-Fiction.

Haar debuutroman ALEKSANDRA verscheen in oktober 2021.

Kan je niet naar de film, maar wil je wel helpen? Doneer via www.vluchteling.nl. Elke bijdrage is welkom.  

Alle films