do 18 nov - 2021 donderdag 18 november 2021

Béla Tarr | The Outsider

Voor zijn tweede film ging Béla Tarr verder op het elan van debuutfilm ‘Family Nest’ en zoekt hij opnieuw de grens tussen documentaire en fictie op.  Zo zet hij zijn sociaal-politieke commentaar extra kracht bij en rebelleert tegen de conventies van de Hongaarse cinema van die tijd. Deze film maakt onderdeel uit van het Béla Tarr | Retrospectief

András Szabo is een jonge verpleger en violist die de weg kwijt is. Hij kampt namelijk met een alcoholprobleem, wat hem zowel zijn job als zijn inschrijving in de muziekschool kost. Ook op sociaal vlak gaat het niet zoals gehoopt; zijn huwelijk loopt op de klippen en relaties onderhouden (zowel romantische als vriendschappen), blijkt voor hem onmogelijk. András gaat in de stad op zoek naar zijn geluk.

In zijn films ontrafelt Tarr menselijke relaties en plaatst ze een conflictueuze, soms beangstigende sfeer. Zelfs in dit atypische vroege werk is de tendens al voelbaar. Kleur is een anomalie, en we zullen het in zijn latere films niet meer aantreffen. De hardheid van het realisme, versterkt door het systematisch werken met close-ups, roept de vergelijking op met John Cassavetes.

Béla Tarr | Retrospectief
Hoogt on Tour presenteert in december 2021 en januari 2022 het Béla Tarr | Retrospectief met een lezing, een inleiding en maar liefst vier filmsThe OutsiderFamily NestDamnation en Sátántangó. Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als de meest invloedrijke filmauteur van de afgelopen dertig jaar.

De Hongaar Béla Tarr is zelfs in de wereld van de artcinema een buitenbeentje. Zijn zwart-films bevatten extreem lange takes met personages die doelloos ronddolen. Geluk is een luxe die zij nooit zullen bezitten. Treurig, jawel, maar Mooi Treurig. Een diepere bedoeling heeft hij daar niet mee: ‘Ik hou er niet van als mijn werk symbolisch, allegorish of metafysisch wordt geïnterpreteerd’.

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Bij elke filmvoorstelling is, naast een geldig filmticket, het tonen van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs verplicht. Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Alle films