do 2 dec - 2021 donderdag 2 december 2021

Béla Tarr | Lezing door Gerlinda Heywegen

Tijdens deze lezing over Béla Tarr toont programmamaker Gerlinda Heywegen veel fragmenten uit zijn werk en leidt ons langs zijn sombere en tegelijk ook verlichtte cinema-wereldbeeld. Van zijn naturalistischer vroegere werk naar het diepzwarte The Man from London. Deze lezing is onderdeel van het Béla Tarr | Retrospectief.

Béla Tarr is de meester van het betoverende lange shot, de meester van de prachtig in beeld gebrachte, zwaarmoedige films over de condition humaine 

Je kan een combiticket kopen voor deze lezing & de film Damnation voor maar liefst €17,50!

Combi-ticket

Tijdens deze lezing over Béla Tarr  toont programmamaker Gerlinda Heywegen veel fragmenten uit zijn werken leidt ze je langs zijn sombere en tegelijk ook verlichtte cinema-wereldbeeld. Van zijn naturalistischer vroegere werk naar het diepzwarte The Man from London.

Béla Tarr’s invloed op de hedendaagse arthouse cinema is groot. Het donkere, trage camerawerk wat veel films zo typeert wordt vaak en snel gekoppeld aan dat van Andrei Tarkovski, Robert Bresson soms wordt zelfs Orson Welles genoemd. Maar Béla Tarr is vooral Béla Tarr, volstrekt uniek. Is zijn eerdere werk nog erg begaan met de arbeiders in Hongarije, daarna wordt Tarrs werk waar hij zo beroemd om is: lyrischer, poëtischer, donkerder, voor sommigen wellicht zwaarder daardoor.

Tarr niet het grootste zonnestraaltje. Maar zoals met meer kunst is het zijn werk zelf, hoe zwaarmoedig, melancholiek en verloren soms ook, dat geluk doet voelen. En ook daarom is en blijft hij zo’n interessante maker. 

Film, zo populair om zijn entertainende waarde, blijft soms lastig te verkopen wanneer een maker er pertinent niet aan meedoet, aan dat entertainen. Van schrijvers, dichters, schilders accepteren we het, de donkere makers geest. Dan noemen we het bijvoorbeeld louterend. En precies dat, naast die esthetiek, is wat Tarr’s werk je kan bieden en wat je tijdens de lezing gaat ervaren.  

“Ik beschouw film nog steeds niet als showbusiness, maar als de zevende kunst. Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in verhalen, omdat het verhaal altijd hetzelfde is. Lees het Oude Testament maar, het staat er allemaal al in, we hebben geen nieuwe verhalen te vertellen, we belanden altijd in hetzelfde oude verhaal.” (Béla Tarr, Eye tentoonstelling 2017) 

Over Gerlinda Heywegen
Gerlinda Heywegen (Helmond, 1968) schrijft voor Netherlands Society of Cinematographers en ‘Schokkend Nieuws’. Ze publiceerde o.a. haar boek The Other Director, over directors of photography, en schreef mee aan Passie voor cinema. Ze is filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals ‘Film by the Sea’ en ‘Film & Literatuurfestival Winternachten’. Gerlinda reist het hele land door (en de grens over) om films in te leiden en lezingen te geven. Onderwerpen kunnen uiteenlopen: “geef me een film of filmonderwerp en ik stort mij erop”, is het motto. 

Béla Tarr | Retrospectief
Hoogt on Tour presenteert in december 2021 en januari 2022 het Béla Tarr | Retrospectief met een lezing, een inleiding en maar liefst vier filmsThe OutsiderFamily NestDamnation en Sátántangó. Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als de meest invloedrijke filmauteur van de afgelopen dertig jaar.

De Hongaar Béla Tarr is zelfs in de wereld van de artcinema een buitenbeentje. Zijn zwart-films bevatten extreem lange takes met personages die doelloos ronddolen. Geluk is een luxe die zij nooit zullen bezitten. Treurig, jawel, maar Mooi Treurig. Een diepere bedoeling heeft hij daar niet mee: ‘Ik hou er niet van als mijn werk symbolisch, allegorish of metafysisch wordt geïnterpreteerd’.

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Bij elke filmvoorstelling is, naast een geldig filmticket, het tonen van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs verplicht. Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Alle films