do 25 nov - 2021 donderdag 25 november 2021

Béla Tarr | Damnation met inleiding

‘Damnation’ wordt vaak geciteerd als de film waarbij Hongaarse grootmeester Béla Tarr zijn karakteristieke stijl voor het eerst tentoonspreidde. Met zijn uitgebreide long takes en langzame trackingshots is de film een toonbeeld van minimalisme in cinema. Deze film maakt onderdeel uit van het Béla Tarr | Retrospectief. Deze voorstelling wordt ingeleid door Roy van Landschoot. 

 

 

Het is ook de eerste samenwerking tussen Tarr en landgenoot László Krasznahorkai, die na deze film nog maar liefst vijf andere films van Tarr van een script zou voorzien, waaronder zijn magnum opus ‘Sátántangó’ (ook op ons programma).

De neerslachtige Karrer leeft zijn onspectaculaire leven in afzondering van de rest van de wereld. Hij brengt zijn dagen door in de immer neervallende regen, kijkend naar de mijntrucks die langzaam in de verte verdwijnen. Karrer eindigt elke dag in de Titanic Bar waar een oogje heeft laten vallen op de zangeres. De liefde is echter niet wederkerig en Karrer wordt regelmatig bedreigd door de echtgenoot van de zangeres. Op een dag ziet hij een kans om via een lucratief smokkelhandeltje zijn concurrent van het toneel te doen verdwijnen.

In lang aangehouden shots worden we deelgenoot van Tarrs weinig opgewekte visie op liefde, bedrog en vooral eenzaamheid. Zijn werk vereist engelengeduld. De camera registreert, traag bewegend en vaak minutenlang ononderbroken. Voor Tarr is een film de weergave van een psychologisch proces, iets wat tijd vergt. In kleine stapjes. De schoonheid van de wanhoop, gevangen in eindeloze zwart-wit takes.

Wie zich aan tempo en sfeer overlevert, kan als gehypnotiseerd worden meegezogen in Tarrs grauwe universum. ― TROUW

Béla Tarr | Retrospectief
Hoogt on Tour presenteert in december 2021 en januari 2022 het Béla Tarr | Retrospectief met een lezing, een inleiding en maar liefst vier films: The OutsiderFamily NestDamnation en Sátántangó. Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als de meest invloedrijke filmauteur van de afgelopen dertig jaar.

De Hongaar Béla Tarr is zelfs in de wereld van de artcinema een buitenbeentje. Zijn zwart-films bevatten extreem lange takes met personages die doelloos ronddolen. Geluk is een luxe die zij nooit zullen bezitten. Treurig, jawel, maar Mooi Treurig. Een diepere bedoeling heeft hij daar niet mee: ‘Ik hou er niet van als mijn werk symbolisch, allegorish of metafysisch wordt geïnterpreteerd’.

Over Hoogt in Bieb Neude
Van dinsdag tot en met zondag vertonen we films in Bibliotheek Neude, in de filmzaal op de tweede verdieping. Bij elke filmvoorstelling is, naast een geldig filmticket, het tonen van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs verplicht. Lees hier meer over onze coronamaatregelen.

Alle films