ma 14 sep - 2020 maandag 14 september 2020

Allen Tegen Allen

Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden? Een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland.

Daar waar nu een camping staat met Poolse seizoensarbeiders vonden voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaats. En zo kent Nederland wel meer plaatsen en voorvallen die wel zijn vastgelegd, maar slechts in de archieven terecht kwamen. Het Nederlandse Fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige, scheuringen en fusies. Talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. Allen Tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp. Jarenlange research leverde nooit zoveel eerder vertoond archiefmateriaal en schetst een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

Allen Tegen Allen // Luuk Bouwman //  Nederland // 2019 // documentaire // 104 minuten // Nederlands gesproken

Tickets

Regulier  €10
Student/U-pas/CJP/Cultuurkaart €8
Cineville €0

Over Hoogt in Bieb Neude

Vanaf augustus 2020 heeft Hoogt on Tour een vaste locatie om zijn bijzondere films te vertonen. In de filmzaal op de tweede verdieping van Bibliotheek Neude programmeert Hoogt on Tour zes dagen per week – van dinsdag t/m zondag – premièrefilms onder de naam Hoogt in Bieb Neude, Neude 11, 3512 AE Utrecht.

Alle films