do 23 feb - 2023 donderdag 23 februari 2023

Aftersun

Met prijzen overladen Brits, autobiografisch drama van jong talent Charlotte Wells. Een krachtig en hartverscheurend portret van de relatie tussen een vader en zijn dochter, aan de hand van herinneringen aan een zomerse vakantie.

De jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

Charlotte Wells’ autobiografische eerste speelfilm Aftersun is een tedere, diep doorvoelde schets van deze korte periode, gezien door Sophies gefragmenteerde herinneringen als volwassene. Aftersun ging in première op het filmfestival van Cannes 2022 en werd daar meteen de must-see van het festival. De film won er de prijs van de internationale filmkritiek. De rol van Calum wordt gespeeld door Paul Mescal, bekend van Normal People en The Lost Daughter.

Iedereen enthousiast

‘Amazing feature debut… brilliant performance by young Francesca Corio… Paul Mescal is – as ever – excellent.’
★★★★★ The Guardian

‘Paul Mescal schittert als sombere jonge vader in het magistrale speelfilmdebuut Aftersun.’
★★★★★ De Volkskrant

‘Een droomdebuut… In alle opzichten meesterlijke film.’
★★★★★ NRC

‘Magnifiek.’
★★★★★ Trouw

‘Sterk filmdebuut… Levensecht en aangrijpend slot.’
★★★★★ VPRO Cinema

‘…alles klopt aan deze film.’
filmkrant

Alle films