vr 16 okt - 2020 vrijdag 16 oktober 2020

Film in de Bieb: Het Wonder van Le Petit Prince

Na de Bijbel is Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry het meest vertaalde boek ter wereld. Inmiddels zijn er versies in meer dan 375 talen. Marjoleine Boonstra volgt in haar nieuwe documentaire het boek naar vier uithoeken van de taal.

Waarom kiezen mensen wereldwijd juist Le Petit Prince (1943) om hun bedreigde talen en culturen in leven te houden? De klassieker, van oorsprong een kinderboek, waarin een in de woestijn gestrande piloot een wonderlijk jongetje van een kleine planeet ver weg ontmoet, blijkt op alle werelddelen een bron van troost. De taal en de illustraties zijn simpel, maar simplistisch is het verhaal zeker niet. Wie het kan zien, durft zich na het lezen, net als de kleine prins, te verbazen over de ogenschijnlijke logica van de volwassen wereld en voelt zich getroost. Boonstra neemt ons mee naar de woestijn, naar Lapland, naar een Tibetaanse leraar en naar El Savador om te ontdekken waarom vertalers het belangrijk vinden Le Petit Prince te vertalen in o.a. het Berber, het Sami en de met uitsterven bedreigde taal, het Nawat te vertalen. Elke vertaler heeft een eigen dramatisch verhaal en motivatie, maar met een gemene deler als uitgangspunt: hoe meer talen, hoe rijker de wereldcultuur. Elk mens is anders, maar zijn moedertaal is wat hem verankert.

Na afloop worden de thema’s uit de film besproken met een deskundige gast.

 

Het wonder van Le Petit Prince // Marjoleine Boonstra //  Nederland // 2018 // Documentaire // 89 minuten // Frans, Tibetaans, Nahuatl gesproken // Nederlands ondertiteld

 

Maandelijks vertonen we een film die we in samenwerking met Bibliotheek Neude programmeren. Deze film wordt gedraaid in de theaterzaal van de Bieb Neude. Vaak met een nabespreking. Ticketverkoop gaat via de bibliotheek:

Tickets

Regulier  €10
Voor Bibliotheekleden en U-Pashouders €8

 

Locatie

Bibliotheek Neude, theaterzaal, Neude 11, 3512 AE Utrecht 

Alle films