Cinema Buiten

Dit was Cinema Buiten 2019

Met een programma van films rondom de thema’s reizen, miscommunicatie en conflict doorkruisten we in augustus en september 2019 de stad en provincie Utrecht voor films onder de sterren op unieke erfgoedlocaties.  

Van nijpende situaties tijdens de Koude Oorlog tot Babylonische spraakverwarringen, van miscommunicatie op de Balkan tot Californië door Japanse ogen: de zeven eigenzinnige films van Cinema Buiten laten je kennis maken met nieuwe werelden en bijzondere Utrechtse erfgoedlocaties. 

Programma:

Vrijdag 9 augustus – Cold War bij Molen de Ster

 

Polen – 2018 – 88 minuten
Pools gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Pawel Pawlikowski
Cast:
Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Cédric Kahn, e.a.
Genre: Meeslepend liefdesdrama

Na het met een Oscar bekroonde Ida (2013) levert regisseur Pawlikowski wederom een tragische Poolse geschiedenis in stijlvol zwartwit. Een fragmentarisch verteld liefdesverhaal in het Polen ten tijde van de Koude Oorlog.  

In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge, vrijgevochten zangeres Zula. Het is liefde op het eerste gezicht, maar de twee lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Wat volgt is een langdurige romance, getart door verhitte emoties, politieke verwikkelingen en het lot. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.  

Cold War werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes, waar Pawlikowski werd bekroond als Beste Regisseur. Ook ontving de film 3 Oscarnominaties. In Nederland werd Cold War meer dan 100.000 keer bezocht.  

Meer info & tickets

Over Molen de Ster
Molen de Ster is een historische houtzaagmolen in de Utrechtse wijk Lombok. Sinds de voltooiing van de herbouw in 1998 zijn er zaagdemonstraties, rondleidingen en culturele evenementen te bezoeken. Daarnaast is de molen te huur voor zakelijke bijeenkomsten, presentaties, bedrijfsuitjes, bruiloften, recepties en borrels.

Zondag 18 augustus – Leto bij Fort aan de Klop


Rusland – 2018 – 126 minuten
Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Kirill Serebrennikov
Cast:
Teo Yoo, Roma Sver, Irina Starshenbaum, e.a.
Genre: frisse biopic 

Beleef het bijzondere verhaal van Russisch popicoon Viktor Tsoï en zijn band Kino. Vertelt in zwart-wit met onvergetelijke, fantasierijke musical-intermezzo’s met muziek van Talking Heads en Iggy Pop.  

De Sovjet-Unie vlak voor de perestrojka. De underground scene in Leningrad snakt naar vrijheid en revolutie. Platen van Lou Reed, Blondie en David Bowie worden het land in gesmokkeld, lokale muzikanten zoeken de grenzen van censuur op. Hier ontmoet de jonge muzikant Viktor de charismatische zanger Mike en zijn vrouw Natasha. Terwijl er tussen hen een bijzondere driehoeksverhouding ontstaat, zijn de gepassioneerde muzikanten vast van plan met hun optredens de boel flink op te schudden om zo de rock ‘n roll in de Sovjet-Unie voorgoed te veranderen.  

Regisseur Kirill Serebrennikov werd in thuisland Rusland vanwege aantijgingen over geldfraude onder huisarrest geplaatst. De montage van de film rondde hij vanuit huis af. Leto ging in afwezigheid van de regisseur in wereldpremière op Cannes Film Festival en werd geselecteerd voor onder andere het filmfestival van Rotterdam (IFFR). 

Meer info & tickets

Over Fort aan de Klop
Fort aan de Klop is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie uit de 19e eeuw. Veel historische aspecten zijn behouden en bijna alle gebouwen hebben een monumentale status. Vandaag de dag heeft het fort een brasserie, terras, vergaderlocatie en groepsaccommodatie op het terrein. Daarnaast vinden er diverse culturele activiteiten plaats en kun je er in de zomer kamperen op de stadscamping.

Zaterdag 24 augustus – Arrival bij Huis Doorn

 

Verenigde Staten – 2016 – 116 minuten
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Denis Villeneuve
Cast: Amy Adams, Jeremy Renner en Forest Whitaker, e.a.
Genre: Intelligente sciencefiction 

 Over buitenaardse wezens die de aarde bezoeken werden talloze films gemaakt, maar met Arrival brengt Denis Villeneuve een nieuwe dimensie aan sciencefiction. Verwacht geen spectaculaire explosies of epische gevechten met brute aliens, maar een intelligente thriller over communicatie tussen mens en buitenaards leven. 

 Het ondenkbare gebeurt: mysterieuze buitenaardse ruimteschepen dalen vanuit de ruimte neer op aarde. De Amerikaanse overheid rekruteert de befaamde taalkundige Louise Banks (Amy Adams) in de hoop de communicatie met de buitenaardse wezens op gang te krijgen en zo hun bedoelingen te achterhalen. Flashbacks naar traumatische gebeurtenissen in haar privéleven blijken de sleutel tot het ontraadselen van het grote mysterie achter het buitenaards bezoek. 

De Canadese Denis Villeneuve is misschien wel een van de interessantste, populairste regisseurs van dit moment. Met zijn films IncendiesPrisoners en Blade Runner 2049 sleepte hij heel wat Oscarnominaties in de wacht. Momenteel werkt hij aan de remake van David Lynch’s DuneArrival ontving 7 Oscarnominaties.  

Meer info & tickets

Over Huis Doorn
Huis Doorn is een kasteel, ridderhofstad en landgoed op de Utrechtse Heuvelrug in Doorn. Het is vooral bekend door de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die er van 1920 tot zijn dood in 1941 woonde. De voormalige keizerlijke residentie is nu een museum. Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed in een volgens de Engelse landschapsstijl aangelegd park.

Zaterdag 31 augustus – Dr. Strangelove bij Vliegbasis Soesterberg


Verenigde Staten – 1964 – 95 minuten
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Stanley Kubrick
Cast: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, e.a.
Genre: Politieke satire 

De gloednieuwe digitale restauratie van de Stanley Kubrick klassieker! Een politieke satire over hoe wederzijdse paranoia leidt tot een atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Acteur Peter Sellers speelt drie rollen: de president van de VS, legerkapitein en de archetypische, extravagante Dr. Strangelove, wiens arm nu en dan ontembaar in de Hitler-groet schiet.  

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt. Verblind door paranoia valt hij op eigen houtje de Sovjet-Unie aan. De Amerikaanse president organiseert een vergadering met zijn adviseurs. Al snel wordt duidelijk dat, wanneer er wapens op de Sovjet-Unie worden afgevuurd, een automatisch apparaat in werking zal treden waardoor het leven op Aarde wordt vernietigd. De vliegtuigen moeten teruggeroepen worden. Een nagenoeg onmogelijke klus, aangezien niemand de juiste communicatiecodes weet.  

Stanley Kubrick regisseerde klassiekers als 2001: A Space Odyssey, Clockwork Orange en The Shining. Dr. Strangelove bedacht hij als serieuze thriller, maar tijdens het maakproces raakte hij overtuigd dat een politiek standpunt over de Koude Oorlog beter aan zou komen met komedie. Het resultaat is een film vol zwarte humor, waanzinnige personages en geestige scènes.  

Meer info & tickets

Over Vliegbasis Soesterberg
Vliegbasis Soesterberg was een militair vliegveld nabij Soesterberg, tussen Utrecht en Amersfoort. Het vliegveld was bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland en thuisbasis van de Amerikaanse luchtmacht ten tijde van de Koude Oorlog. In 2008 werd de basis opgeheven door Defensie; sindsdien fungeert het grootste deel van het park als natuurgebied onder beheer van Stichting Het Utrechts Landschap.

Vrijdag 6 september – Des Hommes et des Dieux bij Buitenplaats Doornburgh

 

Frankrijk – 2010 – 122 minuten
Frans/Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Xavier Beauvois
Cast: Lambert Wilson, Michael LonsdaleRoschdy Zem, Sabrina Ouazani.
Genre: Waargebeurd Drama 

Hoe handel je als een burgeroorlog tussen leger en islamitische extremisten aan de poorten van jouw leefomgeving rammelt? Het prijswinnende Des Hommes et des Dieux maakt de duivelse dilemma’s rondom deze situatie invoelbaar. 

In een klooster in Algerije wonen Franse monniken in harmonie samen met de islamitische dorpelingen. Terreur en geweld nemen echter langzaam de bovenhand in de regio. Als een aantal buitenlandse werknemers door een islamitisch fundamentalistische groep wordt vermoord, biedt het leger de monniken bescherming aan. Ze weigeren. Ondanks het toenemende gevaar, groeit de vastberadenheid onder de monniken om te blijven. In serene stijl – met wonderschoon monnikengezang – toont regisseur Beauvois het leven van de monniken, maakt hun angsten voelbaar en plaatst de kijker midden in de grote tweestrijd: blijven of vluchten voor het te laat is?  

Des Hommes et des Dieux ging in première op het filmfestival van Cannes, waar het de Grand Prix won. In Frankrijk trok de film meer dan 3 miljoen bezoekers, lovende kritieken en won het zowel de Lumières Award als César Award voor Beste Film.  

Meer info & tickets

Over Buitenplaats Doornburgh
Aan de rand van Maarssen, een plek van rust en stilte. Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17de eeuw. Bijzondere aandacht gaat uit naar het klooster, priorij Emmaus. Daarnaast is Doornburgh een publiek toegankelijk park, tentoonstellingsplek, restaurant, artist-in-residence, scientist-in-residence, retraite, vergaderplek en podium voor lezingen en samenkomsten.

Zaterdag 7 september – Oh Lucy! bij Buitenplaats Doornburgh

 

Japan/VS – 2017 – 96 minuten
Japans/Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Regie: Atsuko Hirayanagi
Cast: Shinobu Terajima, Josh HartnettKaho MinamiShioli Kutsuna, e.a.
Genre: melancholische feelgood 

Liefdevolle komedie waarin de Japanse filmmaakster Atsuko Hirayanagi in treffende scènes de culturele verschillen tussen Oost en West schetst. Met Hollywoodster Josh Hartnett en een Japanse sterrencast. 

Setsuko heeft een saaie baan, beleeft weinig romantiek en worstelt zich kettingrokend door het leven. Jaloers kijkt ze naar het bruisende leven van haar nichtje, die haar overhaalt Engelse les te nemen. Haar Amerikaanse leraar John onderwijst niet alleen taal, maar doceert ook over de Westerse cultuur. Met blonde pruik transformeert hij Setsuko in Lucy. De onconventionele lesmethode heeft effect en Setsuko valt als een blok voor John. Als John plotseling verdwijnt, vliegt Setsuko met haar zus naar Californië om hem te zoeken. In deze onbekende wereld van tattooshops en morsige motels probeert Setsuko de droom van Lucy levendig te houden, terwijl familiebanden en oude rolpatronen op de proef worden gesteld. 

Regisseur Hirayanagi baseerde het verhaal van Oh Lucy! op haar eigen ervaringen. De film ging in 2017 op het Cannes Film Festival in première als onderdeel van het programma Semaine de la Critique 

Engels/Japans gesproken, Nederlands ondertiteld 

Meer info & tickets

Zondag 8 september – King of the Belgians bij Metaal Kathedraal

België/Nederland/Bulgarije – 2016 – 94 minuten
Engels/Vlaams/Frans/Bulgaars gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Peter Brosens & Jessica Woodworth
Cast: Peter Van Den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt, Bruno Georis.
Genre: Komische mockumentary 

Satirische humor, culturele misverstanden en de staat van België, de Balkan en Europa zijn de hoofdingrediënten van deze amusante roadmovie, waarin een ingedommelde koning het leven èn zichzelf ontdekt. Chronologisch gedraaid tijdens een echte roadtripmet veel mogelijkheid tot improvisatie voor de acteurs. 

Koning Nicolas is een eenzame ziel die al lang het gevoel heeft dat hij het verkeerde leven leidt. Tijdens een staatsbezoek aan Istanbul, waar een Britse cineast een documentaire maakt om het imago van de koning te verbeteren, breekt er crisis uit: Wallonië heeft de onafhankelijkheid verklaard. De koning moet onmiddellijk terug, maar door een zonnestorm is luchtverkeer onmogelijk. Turkije verlaten via de officiële weg is uitgesloten. Met hulp van de documentairemaker en enkele Bulgaarse zangeressen ontsnapt hij aan de Turkse veiligheidsdiensten. Per bestelbusje probeert de koning via de Balkan terug te keren naar België. Een odyssee door Zuidoost-Europa vol onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en momenten van vreugde.  

King of the Belgians ging in première op het prestigieuze filmfestival van Venetië en maakte een wereldwijde zegetocht langs vele festivals binnen en buiten Europa. 

Meer info & tickets

Over Metaal Kathedraal
De ecologische culturele broedplaats & autonome werkplaats voor kunstenaars in Utrecht is per ongeluk tot stand gekomen. In voormalig Buurtschap De Meern, aan de rand van de bebouwing van Leidsche Rijn, is de afgelopen jaren een vrijplaats ontstaan waar ecologie, kunst, cultuur, natuur en cultureel ondernemerschap samengebald worden: Metaal Kathedraal. Jaarrond organiseert Hoogt on Tour hier het programma CineMekka.